Miért pöttyös a gránit?

A gránit kivételesen kemény, kristályos kőzet. Keletkezésekor semmilyen más kőzet nem megy át olyan hihetetlen mértékű átalakuláson, mint a magmás kőzetek. Ezek a kőzetek alkotják a szárazföldi kéreg nagy részét és majdnem a teljes óceáni kérget is.
Bár a gránit csak a föld mélyén képződik, mégis gyakran látható a felszínen is, mivel magas kvarc tartalma annyira ellenállóvá teszi, hogy mindig túléli az őt körülvevő, már régen elmállott kőzeteket.

Gránit szikla

Gránit domboldal

A magmás kőzetek egykor olvadt anyag kristályosodása során képződnek. Ezt az olvadt anyagot magmának, vagy ha a felszínre kerül, lávának nevezzük.
Lényegében egy folyadék, amely megfagyott. A folyamat pontosan ugyanolyan, mint amikor a víz jéggé válik. A különbség csupán annyi, hogy a magma sokkal magasabb hőmérsékleten fagy meg, mint a víz, valahol 650-1100   ?C  között. Ez lényegében egy szilikát olvadék, amely a szilícium és az oxigén mellett más elemeket is tartalmaz, főként alumíniumot, vasat, kalciumot, nátriumot, káliumot és magnéziumot. Ezek az elemek keverednek egymással, és különféle elegyeket hoznak létre. Ebben a bonyolult elegyben minden elemnek saját "fagyáspontja" van, ezért nem egyszerre, hanem részletekben kristályosodik ki.
Minél lassabban hűl le a magma, annál nagyobb kristályok alakulnak ki.
A felszín alatt a kristályosodás évezredeket, sőt évmilliókat vehet igénybe. A kialakuló kőzet típusa a magmában található sokféle kémiai elem arányaitól függ.
A gránit batolitokban található, amik hatalmasak lehetnek Az Andok déli része alatt található batolit 1900 km hosszú és akár 65 km széles is lehet. Valójában a világ hegyláncai alatt mindenhol batolit húzódik meg, legyen az nagyon öreg, mint az Appalache, vagy fiatal, mint a Himalája.
A gránit világos színű, pettyes kőzet és nagyon savas (magas a szilícium-dioxid tartalma, legalább 70%) és nagy arányban tartalmaz kvarcot is (legalább 20 %).
A kőzet leginkább fehér és rózsaszín földpátok, halványszínű kvarc és fekete muszkovit csillámok apró foltjainak keveréke. Mivel lassú lehűléssel képződik a föld alatt, ezért a gránitban levő kristályok elég nagyok, szabad szemmel is jó láthatóak. És mivel sokféle kristály keverékei, ezért látjuk "pöttyösnek" a metszetüket. A kristályok mérete a pár mm-től akár a 20cm-es kristályhasábig növekedhet.

 

 

Gránit felület

Magyarországon: a Mecsek, Mórágyi-dombság, Velencei hegység
Jelentős előfordulás: Donegal- Írország, Cairngorms-Skócia, Észak-Nigéria, Azori szk, Kanári szk., Cukorsüveg hegy -Rio de Janeiro, Andok, Sziklás-hegység, Himalája, Balti-pajzs, Devon, Cornwall, Francia khg, Spanyolország, Tátra, etc.

 

 

Ugrás a kezdölapra      Gránit, márvány, mészkő, terméskő, gránitmosdótálak, sírkő, mediterrán kövek, kockakő, bazalt, porfír, kvarcit, homokkő, - Difference Kft Ugrás a lap tetejére

Hívjon bizalommal!

Tel: +36 (30) 383-3028

Email címünk:
difference@difference.hu

KÉRJE AJÁNLATUNKAT!