A burkolat kiválasztás műszaki szempontjai

Fontos tudni, hogy nem csak a kő minősége határozza meg a burkolat hosszú távú tartósságát, hanem a burkolás műszaki szempontjai is. A kivitelezés minden hibája és minden egyes "kispórolási" kísérlet előbb vagy utóbb érezhető lesz a felületen: a nem elégséges tömörítés egyenetlenségekhez vezet (előbb-utóbb megsüllyed a talaj a burkolattal együtt), a hiányzó esés következtében megáll a víz a burkolaton (télen rá is fagy) és a hiányzó szegélyek pedig a burkolat eróziójához, szétcsúszásához vezetnek. Minden térburkolat épp annyira jó, mint az alatt lévő al- és felépítmény. A burkolat felületesztétikai hatása nagyrészt annak kivitelezésétől függ.

Felülről lefelé haladva a következőképpen áll össze a burkolati felépítés:
Burkolat: burkolati réteg és ágyazat
Felépítmény: teherhordó rétegek és fagyvédő rétegek
Alépítmény
Altalaj: a meglévő talaj.


A talaj állapotától és a várható terheléstől függően rétegenként, előírt vastagságban építik fel, tömörítik, egyengetik. Minél nagyobb a burkolatra nehezedő terhelés annál vastagabbnak kell lenniük a teherhordó rétegeknek!

A külalak mellett néhány fontos műszaki szempont is mértékadó a burkolat tartósságának szempontjából. Nem minden építőanyag alkalmas talajburkolatnak. Amennyiben nem felel meg az alapvető követelményeknek, azaz nem lépés biztos és nem áll ellen az időjárási igénybevételnek, csak korlátozottan és dekoratív célokra alkalmas az építőanyag.

Alapvetően  a burkolatok két típusát különböztetjük meg:
1. Kockakövek és kőlapok
2. Laza, kötetlen anyag.

A kőburkolatok öt komponense a következő:
1. Kőanyag
2. Kőméret
3. Fektetési mód
4. Ágyazat
5. Fugaanyag
Ezen komponensek megfelelő összehangolása adja meg a burkolat külalakját.

Az ágyazat:
Ágyazati anyagnak régióktól függően szerves anyagtól mentes homok, homokos kavics, zúzott homok vagy zúzalék felel meg. Az ágyazati rétegeket az esések figyelembe vételével a kő vagy kőlap vastagságával arányosan kell felhordani. Utolsó lépésként az ágyazat anyagával megegyező vízáteresztő anyaggal tömítik a fugákat. Az ágyazat, a kövek és a fugaanyag együttesen gondoskodnak a felület stabilitásáról.

A fugák:
A fugák szélessége a burkolat típusától függ.
Nagy kövek: max 15 mm
Kis kövek: max 10 mm
Mozaikkő: max 6 mm
Lapburkolat: 3-5 mm, kiöntött fugák esetében min. 8 mm.

A klasszikus fugaanyagokon kívül, mint homok, tört homok vagy zúzalék, a szakkereskedések még cementhabarcsot, mészhabarcsot, bitumenes fugakiöntőt és elasztó-plasztikus fugaanyagot is kínálnak. Míg a cement és mészkőhabarcsot elsősorban fedett területen használják, a fugakiöntő anyagok a nagyobb terhelésű, gyakrabban használt területeken is alkalmazhatók. Ez esetben arra kell figyelni, hogy tiszta felületre kerüljön az anyag és a felesleges fugakiöntést távolítsuk el. Néhány világosabb színű kőzet esetében a ragasztó és fugaanyag elszíneződést okozhat a kő felületén, ezért színtelen vagy világos színű fugaanyag használata a tanácsos.

Rendeltetés és méret:
A személy-, illetve tehergépjárművek által használt burkolatok más követelményeket támasztanak az anyaggal, valamint az alépítménnyel és felépítménnyel szemben, mint a csak gyalogosok által használt utak és terek. A burkolt felületeknek teljesíteniük kell a feladatukat, így fontos, hogy a méretük megfelelő, a kivitelezésük pedig szakszerű legyen. A burkolt terület használata nemcsak az építési anyagot határozza meg, hanem a kötési mód típusát is. A gépjárművel járható felületeknél legalább 8 cm vastag burkolatot kell alkalmazni. Amennyiben lespóroljuk a vastagságot, annak eltört burkolat, repedezett, megsüllyedt felület lesz a következménye és hosszútávon többet veszítünk, vele, mint amennyit spóroltunk.
Nem mindegyik kő alkalmas kültéri járófelület burkolására, és nem mindegy az sem, hogy milyen vastagságú anyagot burkolunk. Amennyiben tudja, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie a burkolatnak, kérje szaktanácsadóink véleményét! Segítünk meghatározni a kőfajtát és a szükséges vastagságot is.

Gránit Burkolat

Ugrás a kezdölapra      Gránit, márvány, mészkő, terméskő, gránitmosdótálak, sírkő, mediterrán kövek, kockakő, bazalt, porfír, kvarcit, homokkő, - Difference Kft Ugrás a lap tetejére

Hívjon bizalommal!

Tel: +36 (30) 383-3028

Email címünk:
difference@difference.hu

KÉRJE AJÁNLATUNKAT!