Mészkő, márvány, gránit termékek kezelési és használati útmutatója

Az általunk forgalmazott termékek a vonatkozó szabványelőírásoknak megfelelően készültek. Szépségüket és tartósságukat azonban csak akkor őrzik meg, ha a burkolat, vagy az egyéb termékek beépítése a technológiai utasításoknak megfelelően, szakmailag kifogástalanul készült el, és Önök rendeltetésszerűen használják, illetve a kezelési utasítást betartják.
A legtöbb ember azt gondolja, hogy a természetes kövek bármilyen ápolás, gondozás nélkül is hosszú időre megőrzik eredeti minőségüket, állagukat. Sajnos ez egy tévhit, hisz minden kőnek megvan a maga tulajdonsága, karaktere, ami külső behatásokra változhat.

  1. A márvány, keménymészkő és gránit felhasználásával készült termékeket óvni kell a durva mechanikai hatásoktól (ütés, zúzás, karcolás, stb.). Ennek hatására a kő megrepedhet, karcolódhat, sérülhet. Ártalmas a burkolatokat acélspatulával, kaparóval, durva csiszolókővel, csiszolóvászonnal, továbbá karcoló szemcsés tisztítószerekkel és hasonló anyagokkal dörzsölni, kaparni, mert a kő szerkezete, fényezése sérülhet.
  2. Vékony kőburkolatoknál (1,0-1,2 cm) ügyelni kell az aljzat előkészítésére és megfelelő ragasztóanyag megválasztására. Minden esetben ajánlatos próbaburkolást végezni, hogy a burkolat ne színeződhessen el és a legjobb felfekvés jöhessen létre.
  3. Érdemes a kőfelületeket beépítést követően impregnálni, védő bevonattal ellátni, hogy víz, vagy egyéb folyadék ne tudjon a rétegekbe jutni, így meg tudjuk akadályozni szép kövünk elszíneződését, foltosodását, illetve a gyengébben fagyálló mészköveket meg tudjuk óvni a szétfagyástól.
  4. A burkolatra használat során kerülő homok, kavics összekarcolhatja, a háziállatok (kutya, macska) körme felsértheti a fényes felszínt. Javasoljuk, hogy az ilyen frekventáltan használt beltérihelyiségek padló burkolatául inkább gránitot, mint márványt alkalmazzanak.
  5. A természetes kövek áteresztik a nedvességet, ezért a burkolatot óvni kell a foltosodást, elszíneződést okozó vegyi és egyéb szennyeződésektől (Pl.: kávé, olaj, zsír, bitumen, kátrány, festék, lakkok, citromlé, savak , stb.) Azokban a helységekben, ahol főzünk, vagy étkezünk a kőfelületet érdemes impregnálni, vagy előkezelni, hogy megvédjük a szennyeződéstől. Amennyiben ilyen szennyeződések kerülnek a felületre, azokat azonnal el kell távolítani. Az esetleges olaj, zsír, bitumen, kátrány, stb. szennyeződéseket folteltávolító oldattal, míg a gyümölcs és egyéb biológiai eredetű szennyeződéseket lúg alapanyagú tisztítószerekkel lehet eltávolítani. Előfordulhat, hogy a tisztítás következtében a kőburkolat fénye csökken, de ezt egy kis viaszos pasztával, waxal helyrehozhatjuk.
  6. A padlóburkolatot tanácsos rendszeres porszívózással tisztítani és az igénybevételtől függően legalább hetenként egyszer langyos mosószeres vízzel felmosni (jobb esetben speciális kőápoló szerrel), majd tiszta vizes ruhával feltörölni. A padlóburkolatot célszerű félévenként legalább egyszer a szennyeződés csökkentése céljából a kereskedelmi forgalomban beszerezhető bármilyen színtelen padló-, vagy egyéb viaszos oldattal, viaszos pasztával olyan mértékben bedörzsölni, hogy az a felületi rétegbe teljes egészében beszívódjon. Az így kezelt felületet puha száraz ruhával tudjuk csillogóra fényesíteni.
  7. A fényezett márvány, mészkő burkolatok a rendeltetés szerinti használat mellett is kisebb-nagyobb mértékben veszíthetnek a fényükből az eltelt évek alatt. Ebben az esetben újrafényezést szakvállalattal, szakemberrel kell elvégeztetni.
  8. Kültéri burkolatokat lehetőség szerint inkább fűrészporral, vagy természetes anyagokkal, sem mint sóval végezzük a fagymentesítést, mert a sózás kimarhatja, elszínezheti a követ.

 

 Természetes kőzetekből készült termékeket nem lehet teljesen azonos színben, vastagságban és minőségben szállítani. Ebből következően az eltérés még akkor is megengedett, ha a szállítmány az előre bemutatott mintalaptól eltér. A termékek a mindenkori kőelőfordulás függvényében állnak rendelkezésre.

Ugrás a kezdölapra      Gránit, márvány, mészkő, terméskő, gránitmosdótálak, sírkő, mediterrán kövek, kockakő, bazalt, porfír, kvarcit, homokkő, - Difference Kft Ugrás a lap tetejére

Hívjon bizalommal!

Tel: +36 (30) 383-3028

Email címünk:
difference@difference.hu

KÉRJE AJÁNLATUNKAT!