Tudnivalók a kültéri természetes kövekről:

 

A kő mindig divatos, mindig sláger. Sokáig luxuscikknek tekintették, manapság azonban sok területen alkalmazzák és sokak számára elérhetővé vált. Méretben és kőzetfajtában is széles a választék, a fektetési módok és használati lehetőségek pedig sokoldalúak. A természetes kőburkolatok nagy múltra tekintenek vissza. Korszaktól ás kultúrától függően más-más módon alkalmazták.


Természetes kőből készült termékeket ma már minden ízlésnek és pénztárcának megfelelő kivitelben gyártanak. A kínálatban az exclusiv kőzetektől a kedvező árú termékekig minden megtalálható, mint például az előkelő burkolólapok, célszerű térkövek, egyszerű kavics és művészi kavicsos burkoló kövek.


Egyetlen másik kerti talajburkolásra alkalmas anyag sem illeszkedik olyan jól a környezetébe mint a terméskő. A kőfelületek főként elevenségükkel tűnnek ki: az időjárástól, a napi fényviszonyoktól és koruktól függően változtatják kinézetüket.


A kövek kiválasztásánál nem szabad csak a kőzet színéből kiindulni. Főként a természetes alapanyagoknál játszanak fontos szerepet az olyan szempontok, mint a felületképzés és az időtállóság.
Nem minden természetes kő, ami kőlap vagy térkő formájában kapható, felel meg kültéri alkalmazásra.
A kőlapok és térkövek kiválasztásánál a következőket kell figyelembe venni:

- a burkolandó felület rendeltetését szem előtt kell tartani. A belső térben alkalmazható kövek nem biztos, hogy kültéri felhasználásra is alkalmasak, érdeklődjünk a fagyállóságról, kopásállóságról a forgalmazótól.
- nem minden anyag kapható minden méretben
- a kőzet fagyállóssága nagyon fontos. A burkolóanyag kiválasztásánál figyelembe kell venni az időjárásbeli különbségeket, főként a talaj menti fagyokat.
- szinte az összes terméskő sötétül az idő elteltével. Ez természetes folyamat, amelyet az anyag öregedése és kopása okoz, főként, ahol gumiabroncsos járművek közlekednek.
- a kő ára a kitermelésének fajtájától, a megmunkálásától és a rendelkezésre álló mennyiségtől függ - minél ritkábban fordul elő az adott anyag, minél időigényesebb a megmunkálás, annál drágább a kő.
- Kő vásárlásánál arra is kell gondolni, hogy a bemutatott mintadarab és a ténylegesen kiszállított anyag között eltérések lehetnek.
A kő természetes anyag és így minden darabja egyedi. Két kő hasonlíthat egymásra, azonban még ha ugyanabból a sziklafalból származnak, akkor is észre lehet venni néhány enyhe optikai különbséget színezetükben, textúrájukban és struktúrájukban

A gránit a legismertebb és leggyakoribb mélységi kőzet, sok hegy anyaga. A gránithoz gyakran a szürke színt kötjük, de a sötétvöröstől a sárgáig szinte minden színben kaphatók, a köztes satírozások árnyalatai pedig a kéktől a zöldön át egészen a bézsig terjednek.
A különleges színkombinációjú gránitokat főként a konyhák és fürdőszobák burkolására alkalmazzák. A színe mellett a szemcsézet is befolyásolja a kő megjelenését. Az anyag kitűnően ellenáll az időjárási viszontagságoknak, időtálló és kiválóan alkalmas olyan kerti burkolatok készítésére is, ahol gépjármű is közlekedik.

Gránit termékeink

A bazalt a Földön leginkább elterjedt kőzet, a Föld felszínének 70%-át teszi ki.. Színe a szürkésfeketétől a feketéig terjed. Erős napsütés hatására kissé foltosodhat, repedezhet, ezért főként kis méretekben szállítják. Útépítéshez és díszburkolatként használják

Az andezit mélységi kőzet, a bazalt után a legelterjedtebb vulkáni kőzet. Színe az öregedés fokától függ, a fekete, zöld, vörös, és rozsdaszín többféle árnyalata lehetséges.

Andezit termékeink

A porfír: ez is magmás kőzet, csak hamarabb szilárdult meg, finomabb kristályokból álló alapanyagban nagy, szabad szemmel is látható kristályokat tartalmaz. Színe a sötétvöröstől a sötét szürkéig terjed, rendkívül kemény kőzet, így kerti burkolatnak, kocsibeállónak kiválóan használható.

Porfir termékeink

A mészkövet leginkább az építészetben használják. Egyes fajtái alkalmasak a kültéri felhasználásra. A mészkövek színskálája a sötét szürkéskéktől egészen a világos bézsig terjed.  mivel a mészkő csak mérsékelten áll ellen az időjárás hatásainak, érdemes a tömör, nem repedezett  anyagot, választani. Minél vastagabb a burkolólap, annál ellenállóbb.

Mészkő termékeink

A márvány a mészkő kristályos képződménye, amelyet kerti burkolatként csak más kövekkel együttesen alkalmaznak kifejezetten mintázatok és díszítések készítésére. Az ásványi anyag tartalmuktól függően a márványnak különböző színváltozatai lehetnek a szürkétől a vörösesen és a zöldesen át egészen a feketéig vagy hófehérig.

Márvány termékeink

A travertin porózus mészkő. Időtállósága a kőzet struktúrájától függ, amely a sűrű és a porózus között váltakozik. A travertint általában fűrészelt laponként szállítják teraszok, utak és falazatok számára. A lapok csak mérsékelten járhatóak, járművel pedig nem szabad ráhajtani.

Travertin termékeink

A pala azon vékony, réteges képződményű kőzetek elnevezése, mint például a kvarcit, a paragnejsz, a csillámpala és az agyagpala. A kereskedelemben pala gyűjtőnév alatt kínált kőlapok enyhén bordázott felületűek, időtállóak és az időjárási hatásokat is jól viselik. Színe a sötét és világosszürke között változik, és néha átmegy kékes vagy sötétzöldes árnyalatokba is.

A kvarcit kristályos pala, amely a homokkő átalakulásával keletkezik. A kőzet nagyon meghatározó optikai tulajdonságokkal és enyhén hullámos felülettel rendelkezik. Az általában fehér, barnásszürke, szürke vagy vöröses színárnyalatú köveket hasított felületű lapokként kínálják. A kvarcit lépésálló és nagyon jól ellenáll az időjárási hatásoknak, gyakran csillogó felülettel.

Kvarcit termékeink

A gnejszt a kereskedelemben ugyan egy kőzetként tartják számon, de az elnevezés két különböző eredetű, de küllemre hasonló kemény kőzetet takar: ortognejsz és paragnejsz.
A gnejszt gyakran nevezik kvarcitnak. A színskála a rózsaszíntől a szürkén, narancsszínűn, barnán át egészen a feketéig terjed, minden árnyalatban és kombinációban. A gnejsz főként szabálytalan formájú kőlapok formájában árulják.

Ugrás a kezdölapra      Gránit, márvány, mészkő, terméskő, gránitmosdótálak, sírkő, mediterrán kövek, kockakő, bazalt, porfír, kvarcit, homokkő, - Difference Kft Ugrás a lap tetejére

Hívjon bizalommal!

Tel: +36 (30) 383-3028

Email címünk:
difference@difference.hu

KÉRJE AJÁNLATUNKAT!