Családi házak - Csempe, kő, linóleum, vagy parketta?

Mi alapján válasszak?

Mielőtt bele vetjük magunkat a vásárlásba, érdemes végig gondolni:

- milyen élettérben - beltér: szoba, konyha, fürdőszoba, folyosó - kültér: járda, lépcső

- hogyan fogjuk használni a burkolatot, mekkora strapának, koptatásnak lesz kitéve

Ha mindezt végiggondoltuk, akkor jöhetnek az

- esztétikai (design) szempontok is.

Kőburkolatok - Csempe - Linóleum, PVC - Parketta - Hajópadló

Mosdó

 

Kő burkolatok


Az emberiség évezredek óta használja a követ építési alapanyagként, és dekorációs célokra is. Nagyon széles választék áll rendelkezésre stílus, hangulat, szín és időtállóság tekintetében. ( a minimál stílustól a romantikus, klasszikus tereken át szinte mindenhez illik)

A kő mindig divat, akárcsak a fa burkolatok, és csiszolással felfrissíthető, még évszázadok használata után is. A nagyon olcsótól, a méreg drága kőburkolatokig itt is hihetetlen a választék.

 

Hol és mikor használjam?

Kisgyerekes háztartásban érdemes szőnyeggel fedni, mivel a kemény felületen megütheti magát a gyermek.
Hogy melyik kőtípust választjuk, az egyéni ízlésen túl, függ az igénybevételtől, a használati igényektől és a lakótér stílusától.

A kövek kiválóan alkalmazhatóak külső és belső terekben egyaránt. A kőburkolatok jól használhatók nem csak a szobák, de a konyha, fürdőszoba, és egyéb helyiségek burkolására.
Valamint kiválóan alkalmasak az épületek homlokzatainak, kéményeinek, lábazatainak, járdáinak, teraszainak és kerítéseinek burkolására, díszítésére.

 

Előny - Hátrány

A gránitok, quartzitok, mészkövek jól tűrik a nagy igénybevételt, de a márvány kifejezetten nem kedveli a gyermekjátékok, kiömlő folyadékok következményeit.

márvány

Csempe

A leggazdagabb szín és minta választékkal rendelkező termék. A nagyon olcsótól, a méreg drága exkluzív csempékig tengerszéles a kínálat.

 

Hol és mikor használjuk, ne használjuk?

A csempe gyönyörű fényű, de sajnos törékeny anyag, így előfordulhat, hogy ha nehezebb tárgy hullik rá eltörhet, felpattoghat a felülete. Tehát a nagy terhelésnek kitett területeken lehetőleg kerüljük. (Konyha padló, lépcsőház, forgalmas folyosó stb.)

Amennyiben kisgyermekünk van, érdemes meggondolni, mivel a csempe törékeny és egyben nedvesen sok esetben csúszós felület (a parketta, linóleum puhább anyag, kevésbé veszélyes, a természetes kő keményebb, és csúszásgátló felülettel könnyebb ellátni)

Csempe

 

Előnyök - Hátrányok

A csempe másik tulajdonsága, hogy divatcikk. Ez egyben tetszetősségét is adja, hisz a mi otthonunk lehet egy darabig a környék legmenőbb háza. Sajnos öt év múlva ez a „cool feeling” kicsit megfakul, 10 év múlva pedig idejét múlttá válik. (Viszont, ha kibírjuk 20 évig, akkor már „retro”.)

A másik kellemetlenség, hogy 1-2 doboz csempét feltétlenül tárolni kell, ha valahol cserélnünk szükséges, akkor legyen pót, mivel később nem biztos, hogy színben, méretben egyezőt kapunk.
A jó hír az, hogy a csempét bármely ügyes tulajdonos le tudja burkolni, különösebb géppark és előképzettség nélkül

márvány

Linóleum, PVC

Hol és mikor használjam?

Kisgyermekes családok álma! Sokszínű, sokféle mintával kapható, viszonylag puha felület. Nem baj, ha elesik rajta a gyermek, vagy ha elejti a poharat, vagy nagymami kedvenc porcelán tálját!

 

Előny - Hátrány

Könnyen takarítható, könnyen cserélhető és viszonylag olcsó.
Viszont MŰANYAG! Szintetikus, könnyen veszti a színét és nagyon retró. (Ha valaki a 80-as években nőtt fel, annak volt szerencséje jó sok linóleum burkolta konyhában megfordulni a panel rengetegben)

márvány

Parketta

Hol és mikor használjam?

A laminált parketta könnyen lerakható, olcsó, tetszetős, sokféle kivitelben, sokféle kopásállósággal kapható. Még mindig műanyag, de már kicsit közelebb áll a fához, mint a linóleum. Magához szívja a port, így sűrűbben kell takarítani, de kisgyermekes háztartásban még mindig viszonylag hasznos tud lenni a nappali, kisszoba burkolására.

Puha és sérülékeny, nem kedveli a forróságot, nem teljesen vízálló, így konyhában, fürdőszobában nem javasolt.

 

Előny - Hátrány

A fa parketta gyönyörű, nagyon elegáns, de meglehetősen drága. Természetes melegséget, otthonosságot kölcsönöz. Többféle méretben, faanyagból választhatunk, és a lerakási módok is változatosak.  Ára az évek során megtérül, mivel ha kopik újra felcsiszolható, lakkozható, így teljességgel megújítható burkolat, de valljuk be őszintén, egy szépen patinás tölgyfa parketta is megdobogtatja az ember szívét.

márvány

Hajópadló

Az egyik leghangulatosabb padló burkolat, nagyon meghitté tud válni, de hátránya, hogy a fa felületek megsínylik a gyerekjátékokat, valamint szálka mehet a gyerek kezébe, lábába., nem túl jól bírja a kiömlő folyadékokat.

 

 
Ugrás a kezdölapra      Gránit, márvány, mészkő, terméskő, gránitmosdótálak, sírkő, mediterrán kövek, kockakő, bazalt, porfír, kvarcit, homokkő, - Difference Kft Ugrás a lap tetejére

Hívjon bizalommal!

Tel: +36 (30) 383-3028

Email címünk:
difference@difference.hu

KÉRJE AJÁNLATUNKAT!