A burkolás előkészítése

Mint minden építőipari munka, a burkolás is komoly szakmai hozzáértést igényel. A burkoló szakemberek nem csak a kivitelezésre fordítanak hangsúlyt, hanem a megfelelő, és oda illő segédanyagok kiválasztására is. A széles körű burkolási technológiának köszönhetően a gyártók is sokféle minőségi anyagot és segédanyagot fejlesztettek ki.

A segédanyag alatt érthetjük a ragasztókat, fugázó anyagokat, szilikonokat stb. A legjobb minőségű burkolást, csakis minőségi segédanyagokkal lehet elképzelni, és a burkoló is egyszerűbben és precízebben tud velük dolgozni. Ez a burkolás kivitelezésében, a burkolat tartósságában meg is fog látszani. A burkoló lapok vásárlásakor minden esetben figyelni kell az igénybevételi hatásokra. Pl: padlófűtés, túlzott napsugárzás, gyakori forgalom stb.

Változó burkolási körülmények

A burkolási-fektetési megoldások a burkolandó felület elhelyezkedése és a burkolóanyagok tulajdonsága, mérete szerint változnak, valamint a burkolattal szemben támasztott követelmények is változnak.

Egy nedvességhatással és napsütéssel nem terhelt étkezőhelység padlóburkolatát, más hatások érik, mint egy emeletes ház homlokzatán alkalmazott burkolatot.

Homlokzatokon az alkalmazott színek, a homlokzatrendszer és a burkolattípus megválasztása lényegesen befolyásolják az épületfizikai tulajdonságokat, hiszen a külső falakat páradiffúzió és páralecsapódás (harmatvíz-képződés) is terheli. A homlokzatrendszereknek emellett teljesen meg kell felelniük a tűz-, a hang-, a hő- és a nedvességvédelem követelményeinek. Ellen kell állniuk a jég, a szél terhelésének, önsúlyuk nem okozhat gondot, és a dilatációs mozgások okozta feszültségeket is el kell viselniük.

A változó körülmények között azonban mindig azonos burkolhatósági követelménynek számít a felszivárgó nedvesség ellen megfelelően védett, száraz, tiszta, érlelt, sík, repedésmentes, szilárd aljzat, és homlokzatok esetén pedig szükség szerint a bekötődrótos vagy acélkapcsos rögzítés a ragasztó teljes hátoldali fedettségével együtt, beltérben az aljzat megfelelő alapozása a cementkötésű ragasztóhabarcs felhordása előtt.

A burkoláshoz használandó segédanyagok és a megfelelő burkolási mód kiválasztásának meghatározására meg kell ismerni a burkolandó szerkezet elhelyezkedését, anyagát, érleltségét, szilárdságát, kialakítását, kültér eseten a burkolandó felület magasságát és tájolását, valamint a burkolóanyag típusát, méreteit. Mindezen ismeretek alapján elkészíthető már a burkolat kiosztási részletterv, a statikai méretezés és az épületfizikai számítás.
Esztétikai szempontok figyelembe vételével, még a burkolat megvásárlása előtt döntsük el, hogy milyen forma és mintakövetelményeknek kell a burkolatnak megfelelnie.

 

A ragasztó kiválasztása burkolatokhoz

Célszerű a feladatot pontosan meghatározni a mit, hova, milyen körülmények között akarunk ragasztani kérdések megválaszolásával. Fontos tisztázni azt is, milyenek lesznek a használati körülmények (normál vagy erősebb terhelés).

A kiválasztás szempontjai lehetnek tehát:
-fal vagy padlóburkolás,
-épületen belül vagy kívül,
-új a felület, vagy régi, meglévő burkolat,
-van e padlófűtés a helyiségben,
-a kiválasztott lap milyen anyagú,
-lakószoba, vagy vizes helyiség,
-esetleg medenceburkolásról van szó.

Fürdőszoba Burkolat

A ragasztó választásnál fontos elolvasni a ragasztón feltüntetett használati útmutatót, mivel a név gyakran félrevezető lehet:
A „fagyálló ragasztó” félreérthető megfogalmazás és sok bosszúság forrása lehet. Jól alkalmazható fagyálló lapok beltéri, vagy alacsony hőmérsékletű helyiségekbe – pl. fűtetlen kamra – történő ragasztásra, de nem szabad pl. kültéri teraszok burkolásához felhasználni.
Erre a feladatra már rugalmas, vagy más néven flexibilis ragasztóra van szükség, ami a szélsőséges hőingadozások okozta mozgásokat is képes felvenni. Gondoljunk csak egy nyári kánikulában jött hirtelen záporra, ami az átforrósodott burkolatot néhány perc alatt több tíz fokkal képes lehűteni.


Vissza a Burkolás tudnivalók oldalra

Ugrás a kezdölapra      Gránit, márvány, mészkő, terméskő, gránitmosdótálak, sírkő, mediterrán kövek, kockakő, bazalt, porfír, kvarcit, homokkő, - Difference Kft Ugrás a lap tetejére

Hívjon bizalommal!

Tel: +36 (30) 383-3028

Email címünk:
difference@difference.hu

KÉRJE AJÁNLATUNKAT!